Tuesday, November 11, 2008

Testul Mâniei-UCB

Efeseni 4:26-27 „Mîniaţi-vã şi nu pãcãtuiţi``. Sã n'apunã soarele peste mînia voastrã, şi sã nu daţi prilej diavolului.”

Mânia necontrolată este ca şi cum ai sări într-un Ferari, accelerezi motorul, apoi descoperi că frânele nu funcţionează. Biblia spune, „Mâniaţi-vã şi nu pãcãtuiţi``. Sã n-apunã soarele peste mânia voastrã, şi sã nu daţi prilej diavolului.” Ai înţeles aceasta? Mânia necontrolată deschide uşa lui Satan, şi deacolo este o prăbuşire mare. Aşadar, înainte de a spune ceva care să regreţi, sau ceva care nu mai poate fi reparat, întreabă-te:

1) Este mînia mea potrivită? Unele mânii sunt. Nu poţi iubi trandafirii şi să nu urăşti spinii. Dar este uşor să laşi micile lucruri precum comentarii negândite sau copiii gălăgioşi să te facă să exagerezi. Ca mânia să aibă rezultate corecte, trebuie să fie măsurabilă şi constructivă. Aceasta este o chestine de control! Romani 8: 6 „umblarea dupã lucrurile firii pãmînteşti, este moarte, pe când umblarea dupã lucrurile Duhului este viaţã şi pace.”
Un răspuns controlat şi un răspuns echilibrat, este un răspuns după asemănarea lui Cristos. Câştigă întotdeauna!

2) Se merită să trag şi pe alţii în aceasta? Invariabilitatea mâniei afectează pe toţi din jurul tău. A-i atrage pe alţii în mânia ta, de multe ori este un semn de egoism pentru a-ţi atrage şi pe alţii de partea ta, chiar dacă ei nu sunt parte din luptă.

3) Se merită plătit preţul doar pentru uşurarea care vine în urma mâniei?
Proverbe 15:1 „Un rãspuns blând potoleşte mânia, dar o vorbã asprã aţâţã mânia.”
Mânia încurajează exagerearea! Te face să spui lucruri pe care nu le poţi repara. Si mult timp după discuţie, aceste cuvinte au puterea de a răni şi de a aduce separare.

No comments: