Wednesday, December 9, 2009

CUM SĂ FACI FATĂ DEZAMĂGIRII (1) UCB

"Samuel creştea, Domnul era cu el" (1 Samuel 3:19)
Bine ai venit la viaţă; dezamăgirea este garantată! Webster defineşte dezamăgirea astfel: "când aşteptările nu se împlinesc, rezultatele sunt: mânie, frustrare, tristeţe şi descurajare", Iată câteva exemple care să te ajute când:
1) Eşti dezamăgit de cei pe care îi stimezi. Gândeşte-te la Samuel şi Eli (1 Samuel 1-4). Mama lui Samuel l-a încredinţat pe micuţ, Marelui Preot Eli, încrezătoare fiind că el îl va învăţa şi-l va pregăti pentru a intra în slujba lui Dumnezeu. Dar Eli avea o slăbiciune gravă de caracter. Era un părinte slab, pasiv, care stătea deoparte în timp ce fiii săi abuzau de privilegiile preoţeşti, aducând ruşine şi un nume rău lucrării. Cine l-ar fi blamat pe tânărul Samuel că a decăzut, când omul pe care îl stima atât de mult, a greşit atât de tare? Dar nu, el şi-a învins dezamăgirea şi şi-a aţintit privirea la Dumnezeu: "Samuel creştea, Domnul era cu el". In consecinţă, Dumnezeu l-a transfor¬mat în cel mai mare prooroc al lui Israel. Aşa că aţinteşte-ţi privirea la Dumnezeu.
2) Eşti dezamăgit de cei cu care trăieşti. Dacă există cineva care nu te poate dezamăgi, cu si¬guranţă e cineva din familia ta. Corect? Greşit! Întreabă-l pe Iosif. Când Dumnezeu i-a promis o pro¬movare, el s-a gândit că fraţii lui se vor bucura. Dar în schimb, ei au răspuns prin gelozie, ridiculizare şi resentiment, vânzându-l ca sclav. Departe de prieteni şi de casă, el a zăcut în închisoare pentru o faptă pe care nu a comis-o. Ce invitaţie la amărăciune, la recapitularea relelor care i s-au făcut şi la plănuirea unei răzbunări. Dar dacă ar fi făcut lucrul acesta ar fi murit ca un condamnat necunoscut într-o închisoare străină. Dar el L-a lăsat pe Dumnezeu să-L răzbune, folosind circum¬stanţele să-l pregătească şi să-l promoveze la poziţia de prim ministru al Egiptului: aşa trebuie să faci faţă dezamăgirii.

No comments: